Putina chimie si fizica materialelor

|
Am invatat la scoala ca in natura orice substanta se afla in una din cele 3 stari- lichida, gazoaza sau solida. In fond aici este o mare problema pe care nu am inteles-o nici pana in ziua de azi! De ce ne invatam copii ca in natura sunt doar 3 stari de conservare din momant ce a 4-a este cea mai raspandita in univers ocupand o proportie de 90%? Ei bine ele sunt mai precis: solid, lichid, gazos si plasma.
Poate unii imi vor spune ca nu inteleg cei mici ce este plasma, ca sunt prea mici ca sa inteleaga, ei bine nu este asa, copii au o capacitate de invatare mult mai mare decat noi adultii, practic in copilarie acumulam cele mai multe informatii din toata viata!
Dar sa revenim la subiect! Ce este plasma? Este o stare naturala sau este produsa de om? Singurul caz in care plasma este produsa natural pe pamant, este fulgerul. Practic asta este fulgerul, un corp plasmatic. Focul, la randul lui tot asta este, soarele la fel.
Dar hai sa le aratam copiilor cum trece o substanta din starea solida in starea lichida si gazoaza. O sa folosim apa ca fiind cel mai simplu exemplu.
Apa are punctul e inghet la 0 grade iar cel de fierbere la 100 grade celsius. Sa incepem prin a scoate un cub de gheata din congelator, este solid, avem deja o stare de conservare, daca o lasam ea va trece in starea lichida, acum sa o punem la incalzit in momentul cand temperatura va fi de 100 grade atunci are loc evaporarea, practic trecerea ei din stare lichida in stare gazoasa.
Dar sa vorbim si despre alte substante:
  • Mercurul are punctul de inghet la -39 grade din acest motiv noi vedem mercurul ca fiind lichid, de fapt este un metal dar cu temperatura de topire foarte mica; daca punctul de inghet este la -35 de grade punctul de fierbere este la 356 grade celsius
  • Potasiul se topeste la 63,5 grade si fierbe la 759 de grade celsius in schimb potasiul se autoaprinde in aer la temperatura camerei.
  • Cuprul se topeste la 1083 grade celsius si fierbe la 2567 grade celsius; a fost unul din primele metale folosite descoperindu-se obiecte din acest metal datând din 8700 î.Hr.
  • Hidrogenul este cel mai usor element chimic, in mod normal se afla in stare gazoasa, deoarece temperatura de topire este de -259 grade iar cea de fierbere de -252 grade. Este foarte inflamabil iar prin arderea lui se obtine apa. De aceea ca alternativa a benzinei pentru propulsarea vehiculelor, hidrogenul este una din variante. Randamentul motoarelor cu hifrogen este ridicat, insa, ejavantajul este pericolul mare de explozie si lipsa unor retele de statii de alimentare cu Hidrogen.

Pana data viitoare... Sa aveti parte de clipe placute alaturi de cei mici!

3 comentarii:

...::$mEc}{eR~M!rCe@::... spunea...

Zicetzi ceva experimente cu benzina sau cu diluantul.............pls

...::$mEc}{eR~M!rCe@::... spunea...

Scrietzi si voi ceva experimente cu benzina diluantul ceva inflamabil.......plis!!!

Alex Ciopata spunea...

Pot sa te intreb cati ani ai? Nu pot posta astfel de experimente! Chiar vrei sa iti dai foc? Alege o varianta mai simpla!

Trimiteți un comentariu